
InnovaMed-Praxis: platformă integrată de practică medicală avansată CNFIS-FDI-2024-0592, cel de-al 4 proiect consecutiv implementat de Centrul de Inovație și e-Health – UMFCD cu finanțare de la Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI) finalizat cu success.
Proiectul, coordonat de Conf. Univ. Dr. Ștefan Busnatu, și-a propus să furnizeze o platformă educațională interactivă și multidisciplinară, ce integrează simulări medicale, tehnici moleculare, AI, printare 3D, XR, medicină spațială și genomică, pentru a îmbunătăți competențele practice ale studenților. Am vizat astfel dezvoltarea abilităților teoretice și practice ale viitorilor profesioniști din sănătate.
OBIECTIVE SPECIFICE ȘI REZULTATE
OS 1 Crearea bazei de practică prin simulare medicală pentru Facultatea de Moașe și Asistență Medicală
În cadrul acestui obiectiv, am continuat dezvoltarea bazei practice de Simulare Medicală situată pe Strada Masaryk Nr. 19, un spațiu dedicat activităților de instruire în tehnici medicale. Acesta oferă condiții care se apropie de realitatea intervențiilor medicale, însă fără riscurile asociate intervențiilor pe pacienți reali. Astfel, se asigură un mediu sigur și controlat pentru formarea și dezvoltarea competențelor profesionale.
În perioada de raportare, au fost organizate 14 cursuri, la care au participat un total de 213 persoane. Tematica acestora a inclus:
- 1. Cursul 1 – Monitorizare și întreținere CVP (branula)
- 2. Cursul 2 – Sondajul vezical
- 3. Cursul 3 – Administrarea medicamentelor prin injecții (IM, ID, SC, IV)
- 4. Cursul 4 – Recoltarea probelor biologice din sfera genitală
- 5. Cursul 5 – Recoltarea sângelui prin puncție venoasă
- 6. Cursul 6 – BLS (Basic Life Support)
- 7. Cursul 7 – Nașterea naturală
- 8. Cursul 8 – Sondajul nasogastric
- 9. Cursul 9 – Complicațiile nașterii
- 10. Cursul 10 – Tehnici de bază în chirurgia minim-invazivă
- 11. Cursul 11 – Monitorizarea și notarea parametrilor vitali în foaia de temperatură (T, P, R, TA)

Pentru susținerea acestor activități, au fost achiziționate echipamente specifice necesare desfășurării atelierelor practice de simulare medicală, în special în domeniile conexe studiilor de Moașe și Asistență Medicală. Printre echipamentele achiziționate se numără:
- Braț de acces intravenos avansat, pad pentru acces venos la pliul cotului și pad pentru acces venos pe dosul palmei
- Trainer pentru cateterizare urinară bărbat și femeie (basic și cu realitate augmentată)
- Task trainers pentru simulare (IM, SC, ID, IV, simulator IM)
- Trainer standard pentru examinarea pelvină (femeie/bărbat)
- Little Family QCPR (adult, copil și sugar)
- Simulator de naștere standard PROMPT FLEX
- Trainere pentru sondaj nasogastric
- Blood Pressure Training AM + Simpad
Aceste achiziții au contribuit semnificativ la îmbunătățirea experienței de învățare, asigurându-se astfel un cadru optim pentru dezvoltarea abilităților tehnice și a competențelor necesare în domeniul medical.
OS.2 Crearea unei baze de practică pentru studenți în tehnici moleculare aplicate în domeniul cardiologiei
Unul dintre elementele de noutate ce s-a dorit a fi dezvoltat în proiectul din acest an este reprezentat de dezvoltarea unei baze practice pentru studenți în tehnici moleculare applicate în domeniul cardiologiei. Baza practică a fost dotată cu echipamente specifice procesor automat de tesuturi, hota chimica, microtom, statie de parafinare, echipamente care au fost testate pentru a verifica buna funcționare și au fost puse în utilizare.
Pentru desfașuraea activităților în conforemitate cu normele legale s-a cerut și obținut autorizația sanitară de funcționare de la DSP.
În cadrul acestui obiectiv au fost susținute 6 workshop-uri și 6 cursuri în domeniul cardiologiei moleculare pentru studenți și medici rezidenti care au avut ca scop familiarizarea studenților și medicilor rezidenti cu tehnicile de laborator, dar și cu practicile și metodele de diseminare a rezultatelor științifice în mediul academic.
- Fundamental Research – Aim, Methods, Possibilities
- Laboratory techniques- Cell cultures
- Fundamental Research – International Visibility
- Laboratory techniques- Histology
- Fundamental Research – Scientific Communication
- Laboratory techniques- Biochemistry methods
- Fundamental Research – Scientific Presentations
- Laboratory techniques- Immunological Assays
- Fundamental Research – Communication Skills
- Laboratory techniques- Molecular biology
- Fundamental Research – Networking
- Laboratory techniques- Safety laboratory

Interesul de participare la aceste activități a depășit asteptarile. In total, cursurile și workshop-urile pe acest segment au fost frecventate de către 236 studenți, 24 medici rezidenti, 2 medici specialisti, 20 de cercetatori, 1 lector, 22 profesori.
OS.3 Dezvoltarea bazei de practică pentru utilizarea inteligenței artificiale
Baza practică a fost dotată cu echipamente IT și soluții software specific pentru cercetarea biomedicală, design graphic, softuri AI de analiză date.
Activitățile au inclus și organizarea a 11 ateliere practice și a 3 cursuri adresate studenților și medicilor rezidenti din cadrul UMFCD din București, la care au participat peste 320 de personae, și care au avut următoarele teme:
- Atelier: Skill-up for Docs – abilități în Word (2 editii)
- Atelier: CANVA Digital Skills – Comunicare vizuală la congrese (2 editii)
- Atelier: Introducere în biostatistică (2 editii)
- Atelier: Introducere în analiza de date folosind R (2 editii)
- Atelier: EXCEL-ează în medicină – abilități în Excel (2 editii)
- Atelier: Tech Review
- Curs: Data storytelling
- Curs: Posterul științific – de la date la design
- Curs: Inteligența Artificială în medicină – de la diagnostic la planning preoperator

OS.4 Dezvoltarea bazei de practică în printarea 3D de materiale biocompatibile
Baza practică de Printare 3D a fost amenajată și dotată pentru a susține tehnologiile de printare 3D de materiale biocompatibile, cum ar fi laser powder bed fusion (LPBF) cu aliaj de titan, și bioprintarea cu hidrogeluri biomimetice. Această dotare a inclus achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare, precum și a instrumentelor de siguranță, cum ar fi senzori de oxigen și de incendiu și echipamente de protecție individuală. Scopul principal al acestei investiții a fost de a crea un mediu de lucru sigur și eficient pentru cercetători și studenți, care să le permită să exploreze posibilitățile printării 3D în domeniul medical.
În cadrul laboratorului, echipa a organizat două sesiuni de ateliere practice, la care au participat peste 60 de participanți. Aceste ateliere au abordat subiecte de interes pentru domeniul medical, cum ar fi: segmentarea imagisticii medicale, inteligența artificială (AI) și implementarea acestora in medicina personalizată, cu accent pe modul în care tehnologiile de printare 3D pot fi integrate în aceste domenii pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul pacienților.

Pe durata de implementare a proiectului, baza practică de Printare 3D din cadrul Centrului de Inovație și eHealth al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București a întreprins demersurile necesare pentru a obține certificarea ISO 13485:2016, standardul de referință pentru Sistemul de Management al Calității pentru Dispozitive Medicale. Această certificare reprezintă o recunoaștere a angajamentului laboratorului de a menține cele mai înalte standarde de calitate și siguranță în dezvoltarea și fabricarea dispozitivelor medicale, și deschide noi oportunități pentru colaborări și proiecte viitoare în domeniul medical.
OS.5 Dezvoltarea bazei de practică și educație prin realitate extinsă (XR)
Baza practică de Realitate Extinsă a continuat dotarea cu echipamente IT și soluții software specifice precum căștile de realitate virtuală Meta Quest 3 (cinci căști), ochelarii de realitate augmentată XReal Air 2 (cinci căști), dar și de realitate mixtă – Apple Vision Pro. De asemenea, au fost achiziționate și soluții IT menite să îmbunătățească experiența participanților precum Monitoare LED Dell, Router ASUS.
Au fost realizate parteneriate cu colaboratori internaționali pentru dezvoltarea de sesiuni interactive destinate studenților si rezidenților menite să faciliteze și exploateze accesul la resursele de învățare. Dintre colaboratori amintim: Toma Spirev, MD, PhD, MHM, FEBNS – Acibadem Cityclinic University Hosptial Tokuda, Sofia Bulgaria
Aceste colaborări au permis dezvoltarea de noi modele 3D de neuroanatomie destinate atât studenților, cât și medicilor rezidenți precum și activități comune online desfășurate pe parcursul acestui an.
Activitățile au inclus și organizarea a peste 15 ateliere practice adresate studenților și rezidenților UMFCD din București, la care au luat parte peste 300 de participanți, și care au avut următoarele teme:
- Ateliere de Neuroanatomie în Realitate Virtuală
- Ateliere de anatomia și fiziologia sistemului cardiovascular
- Ateliere de anatomie a capului și gâtului
- Ateliere de anatomie a membrelor superioare și inferioare
- Ateliere planning preoperator în specialitatea neurochirurgie

În cadrul proiectului de anul acesta au fost realizate material didactice adresate participanților concretizate sub forma de suporturi de cursuri bogate în imagini, oferind informații concret sistematizate. Aceste materiale au avut drept scop familiarizare participanților cu noțiunile prezentate și diminuarea timpului dedicat parții teoretice în favoarea desfășurării activităților in realitate virtuală.
Atât materialele dedicate realității virtuale cât și suporturile de curs au fost integrate într-o platforma online disponibilă pentru beneficiarii activităților noastre. Platforma online cuprinde și materiale video 3D cu diverse proceduri medicale.
De asemenea, Laboratorul de realitate virtuala a fost prezent în cadrul diferitelor manifestări științifice medicale dintre care reamintim – ANCA Meeting (Conferința dedicate medicilor neurochirurgi desfășurata în luna mai), Gala ALIA (ce a avut ca obiectiv creșterea conștientizării nevoilor persoanelor ce au suferit accidente vasculare cerebrale, precum și semnele și simptomele specifice patologiei) și IMSCB (congresul internațional dedicat studenților la medicină desfășurat în Bucuresti în luna decembrie).
Au fost instruite trei cadre didactice în vederea desfășurării activităților cu didactice cu ajutorul realității virtuale, din specialitățile neurochirurgie și chirurgie generală.
OS.6 Dezvoltarea bazei de practică și instruire în medicină spațială
Echipa SpaceMed a participat la SpaceFest în intervalul 30.05-3.06.2024, eveniment internațional la care au participat 30.000 de oameni. În cadrul evenimentului Nucleul de MedSpace a fost reprezentat de echipa noastra atat prin standul de reprezentare (cu Televioare, 300 de pliante, 50 de tricouri pt voluntari, ochelari VR), cât și în cadrul Summitului International SpaceFest de la Palatul Parlamentului în care am avut speaker și la Gala SpaceFest. Totodată, în timpul evenimentului s-a promovat activitatea bazei practice de Medicină Spațială Nucleul, cât și CieH prin interviuri acordate: Digi24, Euronews, Radio România Actualități, Radio România Internațional.
În cadrul opționalului de fiziologie spațială, în colaborare cu baza practică de medicină spațială peste 80 de studenți au fost instruiți, în cadrul întâlnirilor și atelierelor practice organizate. De asemenea au fost organizate 3 webinarii cu participare internațională.
S-a obținut sistemul de măsurare al cortizolului precum și banda de alergat ce mimează hipogravitația. Pe parcursul implementării proiectului s-au realizat peste 10 măsurători și pe masa clino-ortostatică, și pe R-Force. A fost achiziționat Sfigmocor Xcel – Sistem dedicat masurarării presiunii arteriale centrale, Sttifness-ului arterial, si vitezei undei de puls.

Echipa a pariticpat activ la conferințe și congrese de, atât pe plan național, cât și internațional. Au participat ca speakeri la evenimente precum BeHealth & Digital-Cluj, IMSCB, Congresul Național Anual de Medicină Fizică și de Reabilitare, dar și la Congresul de Medicină Aerospațială din Brazilia.
Pe durata de desfășurare a proiectului s-au început măsurătorile cu noua platformă R-force, un sistem pentru simularea hipogravitației. Până în prezent s-au realizat zeci de măsurători pe aceasta platformă. Totodată, s-au realizat măsurători în continuare și cu masa clino-ortastatică. S-a achizitionat un sprectrofotometru pentru măsurarea viitoare a unor analize mai riguroase.
OS. 7 Dezvoltarea bazei de practică pentru studenți în genomică
Un alt element de noutate și de o importanță deosebită pentru domeniul medicină a constat în dezvoltarea bazei de practică pentru studenți în genomică, pentru care au fost achiziționate aparatura si consumabile specific, necesare organizării și desfășurării workshopurilor asumate prin proiect.
Au fost organizate 1 Curs teoretic Analiză date de secventiere și 3 Ateliere/workshop-uri: Analiză date de secventiere, care au reunit un număr total de 79 participanți. Beneficiile participării la aceste workshopuri au fost reprezentate de înțelegerea noțiunilor de interpretare a datelor genomice și familiarizarea cu softurile și platformele bioinformatice care se folosesc în domeniu.
De asemenea au fost organizate două sesiuni practice prin care ne-am propus să-i familiarizăm pe participanți cu partea de laborator umed de secvențiere NGS (wet lab). La cele două workshopuri de “Introducere în Tehnologia Secvențierea de Nouă Generație: Preparare ADN, Librării WES și Secvențiere utilizând Tehnologia Illumina pe Platforma NextSeq 550Dx” au participat 15 studenți. Aceștia, au intrat în contact cu cele mai importante noțiuni legate de procesele enumerate mai sus, din partea de laborator umed, au înțeles diferențele între diversele tipuri de tehnologii de secvențiere, avantajele și dezvantajele platformei de secvențiere prin metoda short reads (citiri scurte) Illumina NextSeq 550Dx.

Activitățile OS 7 au fost încheiate prin organizarea unei competiții cu tema „Preparare probe pentru secvențiere si analiza de date” pentru studenții care au participat la workshop-urile “Introducere în Tehnologia Secvențierea de Nouă Generație: Preparare ADN, Librării WES și Secvențiere utilizând Tehnologia Illumina pe Platforma NextSeq 550Dx”, competiție la care au fost depuse 9 lucrări si 2 au fost premiate.
Activitățile organizate și desfășurate în cadrul proiectului InnovaMed-Praxis au fost diseminate către întreaga comunitate UMFCD pe canalele interne de newslettering, cât și către publicul larg prin intermediul paginilor de social media proprii.