Nucleul de Medicină Spațială

Nucleul de Medicină Spațială are rolul de a iniția și desfășura activități de cercetare și dezvoltare tehnologică și științifică, inițiative de educație și de sensibilizare asupra importanței evoluției și dezvoltării sectorului spatial. Nucleul și-a propus să dezvolte proiecte inovatoare și antreprenoriale pentru a avansa și a disemina crearea de noi cunoștințe în prin care UMF ”Carol Davila”  să se constituie într-un hub de educație-cercetare-dezvoltare în domeniul Medicinei Spațiale.

Istoric activități

 • Nucleul de Medicină Spațială al UMF ”Carol Davila” din București a luat naștere în mai 2021, odată cu organizarea primului webinar intitulat CHALLENGING THE HUMAN LIMITS - SPACE MEDICINE alături de studenții Societății Studenților în Medicină din București (https://m.facebook.com/events/378764663362583).
 • Al doilea webinar, BEHIND THE APOLLO MISSION a avut ca invitat o figură emblematică a NASA, inginerul astronaut Jerry Woodfill, cel care a avut o contribuție salvatoare în rezolvarea problemelor computerului Apollo 11 în timpul primei aterizări pe Lună și explozia rezervoarelor de oxigen ale lui Apollo 13 (https://mbasic.facebook.com/ssmb1875/photos/a.529006220467308/4529345283766695/?type=3&source=48)
 • A urmat o serie cursuri de Fiziologie Spațială, în urma cărora au fost selectați membri echipei de cercetare a Nucleului de Medicină Spațială
 • Echipa a avut ca primă misiune organizarea unui concurs pentru alegere unei logo si a unei denumiri. Astfel, echipa de tineri cercetători alcătuită majoritar din studenții UMFCD a devenit STAR – Space Aeromedicine Team Romania.

 • STAR  a organizat o sesiune de la ISSMB International Medical Students' Summit of Bucharest (IMSSB) unde speakeri reputati au prezentat abordări multidisciplinare despre domeniul Medicină Spațială:
  • Makito Yurita, PhD, expert JAXA expert;
  • Prof. Thais Russomano, MD, MSc, PhD;
  • Dumitru Prunariu - primul astronaut român în spațiu, Președintele onorific al Agentiei Spatiale Romane (ROSA);
  • Prof. Marlise Araujo dos Santos, B Pharm, MSc, PhD.

                Discuția a fost moderată de prof. univ. dr. Raluca Papacocea, profesor de fiziologie la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.

ECHIPA

Prof. Dr. Raluca Papacocea - Coordonator

Dr. Gabriela Paleru

Adalia Cristiana Iancu

Ana-Maria Dragu

Ana-Maria-Alexandra Dragan

Ava Dashtinaserabadi

Ileana-Ruxandra Spătaru

Maria Constantinescu

Marina Cozma

Radu Poajgă

Raluca Colceri

Răzvan Papacocea

Rodica Sânziana Cușu

Dr. Sofia Lider Timpuriu

Sorina-Elena Băiașu

Alfred Stoica

Ștefana Greavu

Robin-Cristian Bucur-Portase

George Temeș

Geani Teodorescu

REZULTATE

I. EXOLAB reprezintă o experiență educațională practică unică, cu o complexitate progresivă, adaptată pe niveluri de studii,  bazată  pe un hardware constând într-o cameră de creștere specializată similară cu un mini-laborator de pe Stația Spațială Internațională - ISS.  În acest an, ExoLab 9 va studia creșterea anumitor plante în condiții controlate de temperatură, umiditate, lumină, CO2,  în circa 30 de laboratoare aflate pe toate continentele, concomitent cu  un experiment identic desfășurat pe ISS. Datele transmise în timp real de pe ISS sunt analizate și comparate cu datele obținute în laboratoarele de la sol. Pentru studenți este un mod atractiv să deprindă tehnici de cercetare  de bază, să lucreze cu seturi de date și să investigheze modul în care gravitația/microgravitația influențează plantele.

Exolab 9 a fost transportat pe 29 septembrie spre ISS de către Space X-23,  care a lansat pe orbită capsula Dragon, capsulă ce se va conecta la ISS pe 31 septembrie, astfel încât startul experimentului se va produce pentru toate laboratoarele pe 1 septembrie.

http://javiermontielstudio.com/index.html

II. Calificarea în faza finală a competiției NASA Apps Space Challenge 2021, participând cu proiectul FLIGHT, un sistem de creștere a plantelor pe o structură pliabilă, printr-un sistem aeroponic controlat de  inteligență artificială,  într-un mediu închis.

III. Participarea la Hackathon4Health Ediția 2021 cu 2 proiecte:

 • LiSaLoo - Life Saving Loop (LiSaLo) – un kit inovator pentru identificarea și intervenția precoce în cazul unui infarct miocardic – coordonator Alfred Stoica
 • Memory Box – un proiect in beneficiul pacientilor cu boală Alzheimer – coordonator Ana Maria Drăgan

IV. Dezvoltarea laboratorului de cercetare în Medicină Spațială precum și a twin-ului său digital (Space Med lab VR Twin)

PARTENERIATE / PROTOCOALE DE COLABORARE

NOUTĂȚI

PASTILA DE SPAȚIU

Nucleul de Medicină Spațială și grupul de cercetare al studenților în Fiziologie Spațială STAR vă oferă un boost săptămânal de imaginație, visare  și creativitate prin Pastila de spațiu, secțiune dedicată celor pasionați să descopere noi teritorii ale cunoașterii.

Spațiul și medicina spațială  cât și implicațiile dezvoltării acestor domenii de vârf pentru viața și medicina terestră reprezintă o poartă deschisă către viitor prin care vă invităm să pășiți.

Aparținem unei comunități pasionate de cunoaștere a universului, de cercetare a spațiului și de identificare a variatelor beneficii pe care această cercetare le-a întors înapoi pe Terra, pentru oameni; în multe domenii precum transporturi, comunicații, sănătate și industrie, multe din descoperirile și invențiile legate de tehnologie, comunicații și medicină spațială au fost aplicate ulterior pe Pământ.

Veniți alături de noi pentru a ne inspira și inova împreună!

TOP