Departamentul de Simulare Medicală

Departamentul de Simulare Medicală al CieH desfășoară în mod regulat workshopuri/ateliere practice prin care instruiește studenții și medicii comunității academice UMF Carol Davila.

Toate activitățile au ca scop acomodarea cursanților cu materiale sanitare, cu echipamente medicale, cât și întelegerea, respectiv deprinderea abilităților practice necesare realizării manevrelor și procedurilor medicale.

Workshopurile au denumiri reprezentative ce ilustrează tipul activității predate și se adresează de regula unui grup de 10-20 cursanți ce sunt instruiți de o echipă de 5-7 mentori din cei 47 ai echipei. Activitățile sunt generate cu resurse interne sau în colaborare cu organizațiile studențești ale UMFCD.

Workshop-uri organizate în cadrul Departamentului de Simulare Medicală

BASIC LIFE SUPPORT

În cadrul workshop-ului de BLS - Suport vital de bază, participanților le sunt prezentate noțiuni legate de verificarea corectă a statusului unei victime, efectuarea corectă a manevrelor de resuscitare, folosirea unui defibrilator semiautomat extern, așezarea unei persoane în poziția laterală de siguranță și, nu în ultimul rând, efectuarea dezobstrucției căilor aeriene superioare. Ulterior, după susținerea părții teoretice, aceștia vor putea efectua practic toate manevrele enumerate mai sus, pe simulatoare, sub îndrumarea lectorilor. Cursul se adresează tuturor studenților la medicină și face parte din curricula obligatorie pentru anul I.

TEHNICI CLINICE DE BAZA

Workshop-ul intitulat “Tehnici clinice de bază” este destinat studenților din anii preclinici. Acesta este împărțit în 4 stații: sondaj nazo-gastric, sondaj uretro-vezical și tușeu rectal/tușeu vaginal. Participanților le este prezentată mai întâi partea teoretică, iar ulterior aceștia vor putea efectua partea practică pe simulatoare fidele. Cursul se adresează tuturor studenților la medicină și face parte din curricula obligatorie pentru anul I.

ECOGRAFIE ABDOMINALA

În cadrul Workshop-ului de Ecografie abdominală participanților le sunt prezentate noțiuni de bază despre principiile de funcționare ale unui ecograf, achiziția de imagini și particularități în examinarea patologiei abdominale. Ulterior, participanții vor efectua o ecografie abdominală a unui pacient, sub îndrumarea lectorului. Workshop-ul se adresează tuturor studenților interesați să aprofundeze noțiunile de ecografie dobândite la cursurile teoretice din cadrul curriculei universitare.

ECOGRAFIE CARDIACA

În cadrul Workshop-ului de Ecografie cardiaca participanților le sunt prezentate noțiuni de bază despre principiile de funcționare ale unui ecograf, achiziția de imagini și particularități în examinarea patologiei cardiace. Ulterior, participanții vor efectua o ecografie cardiacă a unui pacient, sub îndrumarea lectorului. Workshop-ul se adresează tuturor studenților interesați să aprofundeze noțiunile de ecografie dobândite la cursurile teoretice din cadrul curriculei universitare.

ATI - INTUBARE OROTRAHEALĂ DIFICILĂ

Workshop-ul de ATI - Intubare orotraheală dificilă se adresează medicilor rezidenți din specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă, dar și studenților care își doresc să cunoască mai multe noțiuni despre manevra de intubare orotraheală. În cadrul workshop-ului, participanții vor fi instruiți teoretic cu privire la decizia de intubare, metodele de intubare și dificultățile întâmpinate, iar ulterior vor efectua manevra pe simulator.

OBSTETRICĂ ȘI GINECOLOGIE

Workshop-ul de Obstetrică și Ginecologie se adresează medicilor rezidenți din specialitatea Obstetrică și Ginecologie, dar și studenților dornici să aprofundeze această specialitate. Participanții vor asista la o prezentare teoretica ce cuprinde noțiuni despre examenul clinic ginecologic, examenul clinic al gravidei, prezentații fetale și asistarea la nașterea pe cale vaginală. De asemenea, participanții vor exersa manevrele prezentate pe simulatoarele specifice.

LAPAROSCOPIE

Workshop-ul de Laparoscopie este destinat medicilor rezidenți din specialitățile chirurgicale, dar și studenților pasionați de aceste specialități. Participanților le este prezentată partea teoretică ce constă într-un mic istoric al chirurgiei laparoscopice, instrumentele folosite în cazul unei intervenții, principalele indicații și contraindicații ale procedurii. Ulterior, participanții vor efectua partea practică pe simulatoare fidele de laparoscopie.

MICROBIOLOGIE - COLORATII IN BACTERIOLOGIE

Workshop-ul de Colorații în Bacteriologie oferă studenților oportunitatea de a se familiariza cu etapele de diagnostic folosite în medicina de laborator, cu colorațiile uzuale folosite, cu modul de interpretare a frotiurilor. Pe parcursul părții practice, studenții efectuează colorațiile Gram și albastru de metil din cultură sau produs patologic, analizându-le la microscopul optic și descriindu-le sub îndrumarea lectorului. Acest workshop este adresat tuturor anilor de studiu și este organizat în parteneriat cu Medical Research Education din cadrul SSMB.

MICROBIOLOGIE -TEHNICI DE INSAMANTARE SI TESTE RAPIDE

Workshop-ul intitulat "Tehnici de Însamantare și Teste Rapide" prezintă studenților principalele etape de diagnostic bacteriologic, tehnicile folosite pentru însamantarea unui produs patologic în mediile de cultură solide (turnate în placi sau în tuburi), semisolide și lichide, dar și principiile a 3 teste rapide folosite pentru a pune în evidență particularități structurale și biochimice ale anumitor bacterii (testul catalazei, testul cu KOH, testul de latex-aglutinare). În partea practica, studenții efectuează tehnica de însamantare în pentagon deschis, pe mediu solid turnat în placi, efectuează teste rapide anterior menționate, analizează aspectul, pe medii de cultura a diverselor genuri bacteriene. La acest workshop se poate înscrie orice student curios sa aprofundeze sau să actualizeze informațiile din acest domeniu.

ECHIPA

Dr. Cristian Toma

Coordonator

Andrei Slobozeanu

medic rezident

Marina Leontescu

medic rezident

Dr. Teodor Prisacaru

.

Eduard Trifan

student

Adriana Mihaila

studenta

George Popescu

student

Mara Tomi

studenta

Ana Toma

studenta

Nicoleta Afanasiuc

studenta

Catalin Babita

student

Calin Badea

student

Didina Barbalata

studenta

Marian Closca

student

Rares Colceru

student

Andrei Dobos

student

Malina Furtuna

studenta

Maria Micuda

studenta

Catalina Moise

studenta

Victor Munteanu

student

Irina Pana

studenta

Valentin Popescu

doctor

Casian Stan

doctor

Stefania Terentiac

doctor

Alexandra Zaiț

studenta

Irina-Maria Anchidin

studenta

Isabela Carstoiu

studenta

Mara Tanase

studenta

Mircea Moise

student

Alexandra Bianca Mocanu

studenta

Alexandra Paraschiv

studenta

Theodora Mihaescu

studenta

Elena Schiaucu

studenta

Alexandra Dima-Suraianu

studenta

Ana-Alexandra Murariu

studenta

Ana-Maria Nichifor

studenta

Andra-Cristina Cuculea

studenta

Bianca Mirea

studenta

Bogdan Chirita

student

Beatrice-Elena Bondrea

studenta

Claudia Alexe

studenta

Darie Andreescu

student

Diana Dumitrescu

studenta

Diana Murariu

studenta

Alexandra Dusca

studenta

Elena-Daniela Murg

studenta

Alexandra Elena Minea

studenta

NOUTĂȚI

GALERIE FOTO

TOP